Psicologia General Sanitària Infantil i Juvenil.

Quan portar un adolescent a un psicòleg?

Els canvis típics de l’adolescencia poden provocar estats de crisi, atès la intensa ambivalencia que caracteritza la ment d’aquests joves. Els impulsos cap a l’autonomia conviuen amb la necessitat de recular a la infància, el rebuig del món adult es barreja amb la necessitat de figures que facin el paper de guia i molt més. Tot aquest cúmul d’emocions pot generar confusions fins al punt d’impulsar-los a exercir conductes inadequades que els pares no podem fer servir, cosa que moltes vegades ens motiva a preguntar-nos quan portar un adolescent a un psicòleg.

Alguns adolescents de fet mantenen relacions tòxiques amb els seus progenitors que són insuportables, sorolloses, provocadores i fins i tot agressives. Malauradament, aquests comportaments tensen els nervis dels pares, fent-nos sentir impotents per poder tolerar i cuidar els nostres fills i filles adolescents, fins i tot és possible que ens comporti a adoptar una actitud de rebuig cap a ells/elles.

Vet aquí on un professional de la salut mental pot exercir el rol de mediador en una relació entre pare/mare-adolescent que s’ha tornat molt complicada. Aleshores, quan portar un adolescent a un psicòleg? En aquesta post desentranyarem informació rellevant sobre el tema.

Motius per acompanyar un adolescent a un psicòleg

Prendre la decisió d’acompanyar un adolescent a un psicòleg és permetre que el jove expressi les seves dificultats i pugui treure el màxim profit de les bondats que ens ofereix aquesta meravellosa etapa del cicle vital.

Hi ha diferents esdeveniments que poden estar originant aquests conflictes en l’adolescent, com ara assetjament escolar, divorci dels pares, etc. Ara, quins són els motius per portar-lo a un especialista de la salut mental? Els desglossarem a continuació:

El psicòleg podrà detectar la naturalesa i lorigen del conflicte. Depenent del diagnòstic, adaptarà la teràpia en funció de proporcionar la solució més convenient.
Posteriorment, en el transcurs de les entrevistes, intentarà apaivagar els conflictes interns del jove i alhora ajudar-lo a trobar un desenllaç favorable al patiment que sent.
El diàleg amb el psicoterapeuta us permetrà comprendre el que hi està succeint. També caldrà discutir la manera com l’adolescent està disposat a renunciar a un món maternal ia aquest capoll anomenat infància.
Si el jove no pot expressar les pors, corre el risc d’aïllar-se i utilitzar accions per fer-ho. Aquesta és una solució per fer-se sentir al vostre entorn familiar i/o escolar. Aquests actes són alertes que revelen patiment psíquic.
Si ningú no respon a l’atenció que el jove demanda conscientment i inconscientment, aquest intentarà alleujar el seu malestar a través del consum de substàncies tòxiques. Compartiment que pot derivar de trastorns de conducta fins i tot alimentaris. Consegüentment, si aquests símptomes persisteixen, poden agreujar l’angoixa de l’adolescent i desencadenar la depressió.
En aquest punt, el psicòleg podrà diferenciar en el comportament de l’adolescent, els signes que es relacionen amb la crisi o la depressió.

Ja coneixeu els beneficis que un expert de la salut mental pot aportar als nostres fills i filles joves, però la pregunta és quan portar un adolescent a un psicòleg? Detectar alguns senyals és de vital importància per descobrir si realment necessiteu ajuda professional.

psicologo

Quan portar un adolescent a un psicòleg? Senyals que alerten

Són molts els senyals que ens poden indicar quan portar un adolescent a un psicòleg, o que simplement ens permeten detectar el seu patiment. Aquestes serien:

 • Aïllament
  Resultats i/o absències escolars
  Insomni
  Irritabilitat
  Agressivitat
  Tristesa
  Hiperactivitat física i/o esportiva

Sens dubte, aquests són signes que poden derivar d’una situació d’estrès important, com el divorci o la separació dels pares. L’alcoholisme o la depressió de les figures pa/maternes també poden infectar l’adolescent i, alhora, deprimir-lo. De vegades, els joves senten que són la causa de les discussions matrimonials i es comencen a sentir culpables. D’altra banda, hi ha progenitors que no dubten a assenyalar el seu fill o filla com a únic responsable dels conflictes familiars o de la depressió que ells mateixos senten.

Com preparar un adolescent per anar al psicòleg

Molts adolescents mostren el seu patiment a través de fenòmens que porten els pares a l’extrem: No aguanto més, ens tornarà bojos! És precisament en aquells moments en què ens sentim angoixats i cansats de tantes provocacions.

No cal esperar arribar a aquest nivell per determinar quan portar un adolescent a un psicòleg, però hi ha un altre factor que pot resultar complicat: preparar-lo per visitar un professional de la salut mental. Aconseguir-ho implica ser molt curós amb els mètodes que emprarem. Aquí algunes claus:

És important ser honest i il·luminar-lo sobre els efectes del seu comportament a la unitat familiar. Compte, aclarir no vol dir fer-los sentir culpables, perquè l’adolescent coneix els efectes de la seva conducta.
Has d’estar preparat o preparada per dir-li que ell pot parlar i donar la seva versió de les causes del dolor.
Preparar el nostre fill o filla per conèixer un psicoterapeuta també significa comprometre’ns a conèixer un psicòleg.
Una de les millors maneres de preparar un adolescent per visitar un psicòleg és indicar-li que aquest treball de reflexió comú es pot aturar en qualsevol moment. És lliure, per tant, d’interrompre o continuar la teràpia.
També cal dir-li que el psicòleg estarà disponible per a ell o ella si canvia l’amargor que sent. Reunir-se amb un psicòleg no hauria de ser una limitació. És i ha de continuar sent un lloc de recepció dels pensaments i els afectes de l’adolescent.

Quan portar un adolescent a un psicòleg potser no sigui l’assumpte més important, sinó saber preparar-lo perquè tingui una perspectiva àmplia sobre com la teràpia podria beneficiar-lo a ell ia la unitat familiar.

Conclusions

Hi ha dificultats típiques de l’adolescència que es poden superar amb el temps i d’altres que requereixen intervencions més específiques. Les crisis en aquesta etapa, però, poden arribar a afectar també els lligams familiars: pares-adolescents, adolescents-germans o parastres-adolescents. Això sí, hem de tenir clar que una visita al psicòleg no és el darrer recurs per solucionar el problema.

El suport dels altres sempre serà fonamental, ja siguin pares, amics, professors, altres adults o companys en qui confiem. En algunes situacions, aquest suport pot i/o ha de ser brindat per un professional de salut mental.

És per això la importància de saber identificar quan portar un adolescent a un psicòleg, tenint en compte que les sessions de psicoteràpia només representen un recurs extra que podem utilitzar quan la salut mental del nostre fill s’agreuja, la relació pare-fill/a travessa un moment difícil o fins i tot quan vulguem millorar la vida familiar.

Deixa el teu comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *