Psicologia General Sanitària Infantil i Juvenil.

Els✌️Errors Del Reforç Positiu?

 

 

Segurament molts de vosaltres ja sabeu que els vostres fills/es funcionen millor a través del reforç positiu (la felicitació, la recompensa…)? i que amb això contribuïm a millorar la seva autoestima♥️

 

❗❗Però compte en com transmetem aquest missatge, ja que amb la millor de les intencions podem provocar, justament, l’efecte contrari. ?

 

?La comunicació i el llenguatge que utilitzem és essencial, i sovint no som conscients que quan felicitem o premiem als nostres infants i/o adolescents ho fem amb conceptes globals que es centren amb el RESULTAT FINAL i amb això, sense voler, transmetem  missatges ocults ?com:  “Ets bo/bona si ho fas bé”, “Ets bo/bona si arribes a l’èxit”, “No ets bo/bona si no arribes a l’èxit”.

 

Segurament us ressonen missatges com: “que bé”, “ho has fet molt bé”, “que bo/bona ets”, “les notes són molt bones”, “t’has portat molt bé”….

 

?Amb aquests missatges cometem 2 errors?‍ :

 

?Ens centrem en l’AVALUACIÓ GLOBAL de l’infant i no en el COMPORTAMENT , activitat o la conducta.. per tant els ensenyem a avaluar-se com a bons o dolents i no com a persones que fan coses que estan bé i coses que no tant (això s’acosta més a la realitat). Per tant la seva autoestima es veurà afectada?.

“Avui t’has portat bé” enlloc de “Estic contenta perquè has aconseguit estar assegut a l’hora de dinar”

“Que bé ho has fet” enlloc de “Quina torre més alta que has construït”

 

?Reforcem el RESULTAT FINAL? i no el PROCÉS ? És a dir, ens oblidem de reforçar el més important, ❗tot allò que ha hagut de fer per arribar al resultat final sigui exitós o no❗. Per tant la seva autoestima es veurà afectada quan hagi de lidiar amb alguna dificultat?.

“Que intel·ligent que ets” en lloc de “Aquest trimestre t’has organitzat, i has estat molt  constant, els resultats reflecteixen el teu treball”

“Que bé que ho has fet”  en lloc de “Quina torre més alta que has fet, que bé que hagis tornat a intentar-ho després de què et caigués”, ”Has caigut de la bici però que valent que ho hagis tornat a intentar”, “aquest trencaclosques té moltes peces, quina paciència estàs tenint”, “ho has tornat a intentar i ho has aconseguit”, “totes les hores d’entrenament es noten, has fet un bon partit”, “ho has intentat tot i no haver tret la nota que esperaves”….

 

?Realment aquesta manera de reforçar la tenim molt integrada i ens surt de manera automàtica. Però hauríem de parar compte ja que amb això no millorem la seva autoestima sinó que reforcem que es frustrin, que es rendeixin i li donin poca importància a aspectes com l’esforç, la constància, la tolerància a la incomoditat, la perseverança i la paciència.

?Per aconseguir qualsevol cosa des de la més petita a la més gran ens hem d’esforçar,  ser constants, equivocar-nos i a vegades ho aconseguirem i d’altres no (això també s’acosta més a la realitat).

?Si no sóc persistent, constant i tolero que em puc equivocar o que les coses no sempre surten com jo vull, a la mínima dificultat abandonaré perquè no seré prou bo/bona, i la meva autoestima es veurà afectada. Per tant el Reforç Positiu s’hauria de centrar en la part de l’ESFORÇ i la TOLERÀNCIA a la dificultat, és a dir en el pas previ a l’objectiu final.

?Educar en l’AUTOACCEPTACIÓ és important, ja que transmetem que no som bons ni dolents sinó que tenim fortaleses i també debilitats les quals no ens fan pitjors persones. Som com som ?

A vegades reforcem més aquells infants que tenen èxit sense esforç que no pas aquells que malgrat no tinguin tant èxit s’esforcin per fer-ho el millor que poden.

 

❓❓Quins records de la infància us venen al cap amb la paraula “empollón”, no se vosaltres, però en la meva època aquesta paraula no s’interpretava com una fortalesa si no més aviat com una debilitat. Segurament s’ho va inventar algú que ho volia ser però no tolerava les seves febleses i no s’esforçava prou per aconseguir-ho…?

 

?Recorda doncs:

 

? Reforça el PROCÉS i no només el resultat final

? No facis una avaluació global sinó AVALUA LA CONDUCTA

 

❗❗Prova-ho, fixa’t com ho fas i veuràs com costa Reformular el Reforç Positiu sense caure en algun dels dos errors. Us convido a què ho entreneu i ja em direu….. ?

 

Aquesta és la màgia ? de la meva feina ??

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *